Search form

Schloss Johannisberger

– prvé, výhradne rizlingové vinárstvo na svete

 

Prvé zmienky o pestovaní hrozna v okolí zámku pochádzajú spred viac ako 1200 rokov. Vtedy ešte kláštor  benediktínov sa tak stal centrom vinohradníctva v oblasti Rheingau.Vznikol na južných svahoch tvorených mimoriadne minerálnym podložím v miestach, kde sa Rýn na svojej nekonečnej púti z juhu na sever stáča v pravom uhle aby tiekol z východu na západ. V čase, keď bol vlastníkom kláštora biskup z Fuldy, sa zrodil základ vinárskej terminológie pre pomenúvanie kategórii hrozna. V roku 1775 sa kuriér, každoročne posielaný s košíkom hrozna do Fuldy kvôli odobreniu kvality hrozna a nevyhnutnému písomnému súhlasu biskupa k začatiu zberu zdržal a prišiel o 14 dní neskoršie. Existujú dva rôzne dohady, prečo posol prišiel neskoro. Jedna verzia hovorí o tom, že biskup bol na poľovačke a teda nemohol udeliť súhlas skôr. Druhá o tom, že posol bol prepadnutý. Tým, že zber začal oveľa neskôr, ako bývalo zvykom, hrozno napadla „ušľachtilá“ pleseň - Botrytis cinerea. (je len na škodu nemeckej tradície, že oblasť Tokaj a spolu s ňou aj Botrytis cinerea bola uznaná už v r. 1730) A tu treba hľadať vznik názvu neskorý zber, “Spätlese”, či „late harvest“.

 

1775 - bol vyrobený prvý neskorý zber

1787 - bol vyrobený prvý výber z hrozna

1816 - počas svojich vojen v Rusku venoval Napoleon, teraz už zámok, Schloss Johannisber, rakúskemu štátnemu tajomníkovi Fürst von Metternich. Do dnešných dní platí, že každá 1/10 úrody pripadne habsburgským dedičom.

1858 - bolo prezentované prvé ľadové víno.

1942 - bol zámok zbombardovaný a úplne zničený, kompletná rekonštrukcia bola ukončená 1965 a bola financovaná rodinou von Metternich.

1971- historické označovanie kvality vín na zámku sa stáva základom pre „Nemecká klasifikácia vín“ :

 

Gelblack               žltý                        Akostné víno

Rotlack                 červený               Kabinet

Grünlack              zelený                   Neskorý zber

Silberlack             strieborný           "Erstes Gewächs"

Rosalack               ružový                  Výber z hrozna

Rosa-Goldlack   ružovo-zlatý       Bobuľový výber

Goldlack               zlatý                       Hrozienkový výber

Blaulack´              modrý                   Ľadový zber

 

1974 - zámok aj s 35 ha vinohradov kupuje rodinná firma Dr. Oetker s tým, že princezná Tatiana, posledná z rodu von Metternich, môže na zámku dožiť.

1988 - Tatiana von Metternich, spoluzakladateľka hudobného festialu nechala prebudovať východné krídlo zámku na koncertnú sálu, ktorú po smrti jej manžela pomenovali "Fürst-von-Metternich-Saal". Odvtedy sa tu každoročne koná Rheingau Musik Festival.

2006 - princezná umiera

 

Veľké vína sa nerodia náhodou. Sú výsledkom ideálnej interakcie pôdy, odrody a podnebia. Keď sa k tomu pridajú viac ako 900 ročné skúsenosti a vedomosti tunajších vinohradníkov spolu so šetrným spôsobom spracovania hrozna, vhodnými spôsobmi fermentácie, zrením v sudoch, na ktoré bol použitý dub rastúci okolo Schloss Johannisberg (rástol v tom istom minerálnom prostredí ako hrozno) – výsledkom je nádherný ovocný riesling s vysokou mineralitou. Riesling zo Schloss Johannisbergu je charkteristický nielen dokonalou harmóniou vôní a chutí. Neuveriteľne vybalansovaná korenistá herbálnosť a citrusová ovocnosťou spolu s autentickou minerálnosťou a nízkym obsahom alkoholu umožňujú vznik unikátneho rieslingu, ktorý nepotrebuje nič, snáď len čas, aby sa predstavil so všetkými svojimi rafinovanými chuťami a vôňami. Svahy so skolnom 45 stupňov majú absolútne dokonalú južnú orientáciu a ležia v nadmorskej výške od 114 do 181 mnm.

Ročník 2013 začal nezvyčajne dlhou zimou, končiacou až v marci. Začiatok jari bol oneskorený a prudké zmeny počasia spôsobili, že vinič začal kvitnúť pomerne neskoro. Leto bolo veľmi horúce a slnečné a tiež suché. V dôsledku týchto klimatických podmienok bola úroda v priemere o jednu tretinu nižšia. Kvalita však bola veľmi dobrá a vína pomerne mohutné, bohaté na extrakt s intenzívnymi ovocnými tónmi a s dlhou  a sviežou dochuťou.

 

 

 

Vína od výrobcu