Search form

Les Vignes Saint Vincent

(Michel Delhommeau)

Blízko ústia rieky Loiry do Oceánu rieka prechádza jednou z najkomplexnejších geologických formácií v rámci vinárskeho sveta. Michel a Nathalie Delhommeau sa venujú vinárskej produkcii na 28ha viníc, ktoré sa vo väčšine nachádzajú na temer čistej vulkanickej skale, sformovanej z roztavenej lávy a nazývanej gabbro. Tento podklad a blízkosť mora dávajú vínam ich výraznú mineralitu. Vinice sú v primere minimálne 25 rokov staré, čo dáva nižšie výnosy a komplexné vína. Michel Delhommeau robí vinifikáciu podľa parcel, hospodárenie je podľa princípov bio. Jedinou odrodou v tejto oblasti pre výrobu vín Muscadet je biela odroda Melon de Bourgogne.

Vína Michela Delhommeau sú krásne príklady realizovaného potenciálu tejto odrody: komplexné a minerálne zároveň, s príjemnými a sviežimi kyselinkami a s celou škálou subtílnych ovocných tónov, od citrusov po tropický ananás a mango. Muscadet vinifikované „sur lies“ je víno zaujímavé vo svojej mladosti s veľmi zaujímavou životnosťou a zrecím potenciálom. V aromatike môžu tieto krásne príklady Muscadet sur lies od Michel Delhommeau pripomenúť Chablis, avšak v cenovo veľmi zaujímavej škále.

Zaujímavá je relatívna dlhovekosť týchto zvláštych a jedinečných bielych vín. Vysoké kyselinky ich udržiavajú vo forme, pričom aromatika sa vekom obohacuje a získava zvlaštnu patinu. Rôznorodosť podložia (všeobecne vulkanického pôvodu) je základom pre nuansovanie jednotlivých cuveé a ich minerality (minerálneho tónu v koncovke)

V AOC Muscadet ( u výrobcov zameraných na kvalitu nie na kvantitu produkcie v tomto naozaj veľkom vinárskom regióne) je to najmä o pôdnom podloží, ktorého charakter sa prediera na povrch cez v princípe aromaticky neutrálnu odrodu Melon de Bourgogne – od limonitu, cez rulu, granit... v koncovke sa to môže prejaviť aj ako flinty, jemne horkastý tón.