Search form

Champagne Fleury

Šampanský dom Fleury bol založený v roku 1895 a na jeho čele sa vystriedalo niekoľko generácií.  Je situovaný v oblasti Côte de Bar, na juhu Vallée de la Seine, 45 km od mesta Troyes (Courteron). Oblasť Côte de Bar je známa kvalitou a páčivou, ovocnou aromatikou svojich pinot noir, ktoré tu dosahujú vyššiu zrelosť ako v ostatných oblastiach Champagne. Na svahoch s vápenato-ílovitým podložím je situovaných cca 15 ha viníc, z čoho je 85% Pinot Noir, 10% Chardonnay, 3% Pinot Blanc a 2% Pinot Gris.

V súlade so svojou filozofiou a víziou vlastnej produkcie, sa Maison Fleury už od začiatku 70.rokov odkláňal od používania chemických prípravkov a v roku 1989 bol prvým spomedzi vinárov Champagni, ktorí prešli na biodynamický spôsob výroby. Certifikáciu získal od organizácií Ecocert, Demeter a Biodyvin. V súčasnosti je Fleury už nie pionierom, ale lídrom biodynamickej produkcie v Champagne. Všetko úsilie terajšieho majiteľa Jean-Sébastien smeruje k naplneniu hesla L‘ Art d‘ être naturel (umenie byť prirodzeným...), ktoré je súčasťou loga Champagne Fleury.

Vďaka citlivému prístupu k produkcii hrozna a aj k výrobe vína, majú - najmä ročníkové - šampane Fleury schopnosť zdokonaľovať a obohacovať svoje arómy dlhodobým zrením. Ich komplexnosť ich na degustáciách radí medzi (a pred) najlepšie ročníkové šampane ako Krug, Veuve Cliquot, Roederer, Duval-Leroy atď. (Wine Spectator Nov 2012).

Ročná produkcia je okolo 200 tisíc fl. (v roku 2012 to bolo 183 tisíc, v pivniciach Maison Fleury však v súčasnosti zreje viac ako 1 milión fliaš. Champagne Fleury nájdete na vínnej karte najrenomovanejších reštaurácií sveta, majúcich dokonca tri Michellinovské hviezdy, ako napr. „The Fat Duck“ *** (UK), „Plaza Athénée“ ***, „Le Pré Catelan“ ***, či „Les Crayères“** (Reims) a iné...

Vína od výrobcu