Search form

Nie sú bobule ako bobule

15. August 2017

Veľkosť a šupka hroznových bobúľ vo veľkej miere predurčuje budúcu chuť vína.

 

Vo všeobecnosti môžeme povedať, čím má hrozno väčšie bobule, tým je šťava a farba slabšia a štruktúra nie príliš výrazná. Takéto bobule majú odrody Sauvignon Blanc, Rízling rýnsky, Pinot Noir a Gamay. Chuť výsledného vína býva ľahšia a nevyznačujú sa silou a mohutnosťou, ale skôr elegantným buketom.

 

V opačnom prípade, keď sú bobule drobnejšie, je chuť aj farba výraznejšia. Je to vďaka nielen dužine, ktorá obsahuje cukry, ale obsahuje menej vody, ktorá inak zrieďuje vôňu a chuť. Odrody s menšími bobulami sú zvyčajne Sémillon, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo a Sangiovése. Chuť a vôňa takýchto vín je výrazná a zvyknú mať plné telo.

 

Nemôžeme však zabúdať na šupku bobúľ, ktorá je veľmi dôležitá, pretože práve tá obsahuje najviac látok určujúcich vôňu a chuť vína. Hrozno s tenkou šupkou v chladnejšom podnebí máva sviežu a trávovú vôňu, kdežto v teplejšom podnebí je víno plne ovocné s výraznou arómou.

Farba vína pochádza zo šupky, no neznamená to, že z modrého hrozna budeme mať iba červené víno. Ak sa modré hrozná ihneď vylisujú, získaný mušt môže byť farbou rovnaký ako pri bielych odrodách.

Šupka obsahuje taníny. Sú to trpké látky, ktoré v nedozretom hrozne môžu byť veľmi trpké až nepríjemné, preto musí byť hrozno zrelé aby boli taníny vo výslednom víne vyvážené a aby nám v chuti neprekážali. Čím je šupa pri modrom hrozne hrubšia, tým je farba vína intenzívnejšia s bohatou štruktúrou v chuti a obsahuje aj viac tanínov a opačne, čím je šupa tenšia tak víno býva ľahšie a ovocnejšie.

 

"Vínne hrozno" VS. hrozno určené na konzumáciu

"Vínne hrozno" VS. hrozno určené na konzumáciu

Bobule hrozna určeného na konzumáciu sú veľké a menej chutné. Pestuje sa tak, aby boli na oko príťažlivejšie. Sú väčšie, bez semienok, s tuhšou dužinou a tenšou kožou, aby boli ideálne, keď ich budete jesť. Tieto hrozná sú menej kyslé o obsahujú menej cukru ako hrozno určené na výrobu vína.

„Vínne hrozno“ má  najsladšiu a najsilnejšiu chuť. Sú to menšie bobule plné semien, majú hrubšie šupy a vyšší obsah šťavy (oproti dužine). Vinné hrozno je jemné a ťažko sa prepravuje. Keď budete jesť čerstvé vínne hrozno, hneď ucítite veľký obsah šťavy,  horkú chuť semienok a dlhšie budete prežuvať hroznovú šupku.